Новини відділення бухгалтерських та туристичних дисциплін

Найкрасивіший діамант Закарпаття

Карпати – це гордість української землі, які багаті на численні природні пам’ятки України. Дослідженням яких займаються студенти спеціальності «Туризм».
Під час подорожі Карпатами усвідомлюєш всю велич і силу природи, особливо коли дивишся на  діамант Карпат, найвищий водограй Закарпаття – водоспад Труфанець.
Image
Водоспад Труфанець бере свій початок на висоті 1720 м над рівнем моря біля підніжжя гори Близниця, яка знаходиться у Свидовецькому гірському масиві. Перш ніж з’явитися пишним водоспадом, він протікає довгий шлях горами ‒ майже 3км та 230м під землею. Складається водоспад Труфанець з п’яти неповторних каскадів висотою 36м. Через велику кількість каскадів вода у водоспаді біла наче молоко. Падаючи на великій швидкості з каменю на камінь, вода піниться і набирає характерного білого кольору. Подолавши цей шлях, водограй впадає в річку Чорна Тиса. А вже більше,  як 20 років входить до складу Карпатського Біосферного заповідника.
Щоб його побачити,  карта не знадобиться. Його важко оминути чи не помітити, адже він протікає прямо біля дороги, яка веде від Квасів до Ясіня. Він привертає увагу кожного, хто проїжджає.
Помилуватися природним явищем можна цілий рік, оскільки в будь-який сезон він повноводний. Труфанець взимку буде виднітися з-під засніжених шапок сосен і гір, влітку тут люблять бувати відвідувачі оскільки від води виходить приємна прохолода і свіжість. Люди зупиняються щоб помилуватись цією природньою красою та зробити фото на згадку.
Image
Свою назву водоспад Труфанець отримав від річки, на якій знаходиться, а річку ж назвали в честь відомого місцевого жителя з прізвищем Труфан. Тутешні жителі розповідають повір’я: якщо самотня людина намочить обличчя і руки водою з водоспаду, то впродовж року знайде собі пару. А якщо це зроблять вже одружені люди, їхній шлюб стане ще міцніший.
Такі місця завжди овіяні розповідями й легендами. Труфанецький водоспад – не виняток. Місцеві жителі розповідають, що давним-давно на місці, де зараз розташований водоспад була величезна скеля. Коли на Закарпатську землю прийшли опришки, скеля ця була розколота. З ущелини стала литися дуже чиста і смачна питна вода. Після  цього дівчата всього краю годинами, збирались біля скелі, щоб чекати своїх женихів з військових походів.
Image
Водоспад Труфанець – справжня гордість, творіння природи, яке можуть споглядати гості прекрасного Закарпатського краю. Адже тут можна однаково гарно провести час як наодинці з природою, так і в компанії хороших друзів.
 
 
Мар’яна Пиринець,
викладачка туристичних дисциплін

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy +38 050 692 27 81

  • dummy makollege@gmail.com

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search