Новини Студентського сенату

Засідання круглого столу Ради студентського самоврядування коледжу з нагоди Міжнародного Дня студентів

У середу, 17 листопада 2021 року, у ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» відбулося засідання круглого столу з нагоди Міжнародного дня студентів.

Image

Привітав студентство зі святом директор коледжу Юрій Садварі. Побажав усім мирного неба над головою, здоров’я, злагоди в родинах, продуктивної роботи,  досягнення нових вершин на студентській ниві. Також вручив дипломи переможцям І етапу ХХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, а саме: Боднар Каріні за І місце (ЕКО-21), Бігунець Ангеліні за ІІ місце (БО-22), Рущак Ангеліні за ІІІ місце (АГ-11).

 
Image
Image
Image
Дата пов’язана з трагічними подіями 1939 року в Чехословаччині, яка була окупована на той момент німецьким нацистським режимом.
28 жовтня 1939 року в Празі зібралася демонстрація з нагоди 21-ї річниці утворення Чехословацької Республіки та проти окупації країни нацистами. Мирний протест жорстко розігнала окупаційна поліція та підрозділи СС. Того ж дня загинув помічник пекаря Вацлав Седлачек і був тяжко поранений 24-річний студент-медик Ян Оплетал, який помер у лікарні через кілька тижнів, 11 листопада. Церемонія його поховання 15 листопада 1939-го року переросла в масові студентські протести та демонстрації, що стало приводом для масштабних жорстоких репресій з боку нацистського режиму.
17 листопада 1939 року німецькі війська оточили студентські гуртожитки у Празі та інших чеських містах. Було затримано близько 1,2 тис. студентів та викладачів. Їх відправили до концентраційних таборів (переважно Заксенгаузен), а дев’ятьох лідерів студентських протестів стратили.
Було ухвалено рішення закрити чеські вищі навчальні заклади на три роки, а їхнє майно підлягало конфіскації. Відкрилися виші набагато пізніше, лише після остаточної перемоги сил антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.
Міжнародна рада студентів на своїх зборах у Лондоні 1941 року вирішила оголосити 17 листопада Міжнародним днем студента — на згадку про трагічні події в Чехії. Спочатку свято відзначали як день студентської солідарності, проте згодом воно набуло більш загального значення.
В Україні це свято було офіційно започатковано в 1999 році, коли Президент Леонід Кучма своїм указом розпорядився відзначати 17 листопада як День студента «на підтримку ініціативи студентської молоді України».
Image
Image
Сьогодні Міжнародний день студента святкує уся молодь нашого навчального закладу. Бажаємо успіхів і перемог! 
 
Катерина Гитик, голова РСС коледжу
 

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy +38 050 692 27 81

  • dummy makollege@gmail.com

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search