Новини Агрономічного відділення

Студенти- бакалаври вивчали сучасні способи проведення окулірування в плодовому розсаднику

Викладачем ВП НУБІП «Мукачівський агарний коледж» Наталією Шахнович, к.с.-г.н. та науковими співробітниками Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції, здійснений навчальний захід - майстер-клас по техніці проведення окуліровки в плодовому розсаднику для студентів агрономічного відділення ОС «Бакалавр»  спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» (група БС-11). Захід відбувся на дослідній ділянці Мукачівського аграрного коледжу.

Image
Присутні науковці студентам пояснили, що при вирощуванні саджанців дотримуються ряду технологічних вимог, а саме: висаджують рекомендовані для зони підщепи; за 20 днів до окуліровки в зоні щеплення на підщепах видаляють бокові пагони; обов’язково проводять полив підщеп, якщо не було опадів; підщепи тримають у чистому від бур’янів стані; та протирають від бруду зону окуліровки мішковиною. 
Найкращий строк для окулірування це період коли підщепи інтенсивно ростуть і в них гарно відділяється кора. В умовах Закарпаття для кісточкових порід окулірування здійснюють у першій та другій декаді серпня, а для зерняткових порід це ІІ та ІІІ декада серпня. Щеплення брунькою проводять вранці та ввечері коли немає високої температури повітря. Живці культурного сорту для щеплення заготовляють в маточно - живцевому саду в день окуліровки, зі здорових не пошкоджених хворобами дерев. З дерев нарізають однорічні пагони довжиною не менше 30 см, для окулірування відбирають тільки 6-8 найрозвинутіших бруньок із середньої частини живця. На пагонах відразу після заготівлі живців зрізають листки залишаючи черешок 0,5 см. Живці під час окуліровки щоб уникнути підсихання тримають у відрі з невеликою кількістю води, зверху накриті вологою тканиною.
Image
Image

В промисловому виробництві саджанців використовують два способи окулірування: за кору (у Т – подібний розріз) і вприклад. Перший спосіб використовують коли на підщепі добре відстає кора, а для другого така умова необов’язкова. Окуліровку на підщепі роблять за звичай з північного боку на висоті 3-5 см від поверхні ґрунту на сіянцевих підщепах та на висоті до 25 см на клонових.  На підщепі у визначеному місці роблять Т-подібний надріз кори, зрізають щиток з брунькою і тонким шаром деревини. Живець беруть у ліву руку (верхівкою до себе) і затискають пальцями, а під бруньку, яку мають зрізувати з протилежного боку підкладають вказівний палець. На 1-1,5 см вище верхівки бруньки розрізають кору. Потім лезо ножа переносять нижче (на 1-1,5 см) бруньки і сталять упоперек живця майже вертикально.

Image
Image

Прорізавши кору, ніж повертають паралельно до живця і плавно його зрізують. При наближені до основи бруньки його трохи заглиблюють, щоб лезо не вислизнуло, перерізавши колінце ніж знову вирівнюють і доводять до поперечного розрізу. Зрізаний щиток з брунькою довжиною 2-3 см на лезі ножа тримають великим пальцем правої руки. Лівою рукою беруть щиток за черешок і вставляють попередньо зроблений Т- подібний розріз. Якщо щиток не вмістився у розріз його верхній кінець відрізають по лінії поперечного розрізу. Щоб забезпечити щільне прилягання компонентів і запобігти підсиханню місце окулірування обв’язують поліхлорвініловою плівкою, яку попередньо нарізають смужками шириною 10 мм і довжиною 25-30 см. При обв’язуванні компонентів бруньку залишають вільною.

Image
Image
Image
Image
Image
Виробниками саджанців останнім часом широко застосовується окулірування вприклад, особливо при поганому відставанні кори на підщепі. Техніка виконання даного щеплення виконується наступним чином. Спочатку на підщепі в нижній частині місця окуліровки роблять поперечний надріз кори під кутом 40-50 0 потім вище місця розрізу одним рухом зверху вниз зрізають смужку кори завдовжки 3 см з тонким шаром деревини і замінюють її щитком з брунькою, зрізаним із живця прищепи (сорту). Зрізи робляться таким чином, щоб камбіальні шари компонентів щеплення співпали. Після чого компоненти обмотують так само плівкою як і в попередньому випадку.
Досить часто роблять окулірування також вприклад під язичок кори. Для цього на підщепі підрізану зверху вниз, але не відрізану смужку кори, завдовжки 2-3 см і завширшки 7-8 мм, укорочують більш як на половину, а під залишений шматок (язичок) вставляють щиток, заготовлений так само, як і при окуліруванні за кору.
Приблизно через місяць після окулірування обв’язки знімають не допускаючи перетяжки кори підщепи і запливання бруньок. Якщо на щитку кора свіжа, а черешок листка легко відділяється то вічка прижилися. На тих підщепах де брунька не прижилася роблять повторну окуліровку на весні. Коли брунька прижилася на весні наступного року над брунькою на висоті 3-4 мм. зрізають підщепу. Такий захід потрібно зробити до розпускання бруньок, щоб уникнути підсихання. Таким чином вся коренева система підщепи буде живити одну бруньку прищепленого сорту викликаючи сильний ріст, в другому полі розсадника. 
Студенти з цікавістю вивчали способи окулірування в плодовому розсаднику, виконували різні практичні вправи, задавали багато питань, які стосувалися техніки  проведення даних робіт.

 

 

Викладач агрономічного відділення, к.с.н  Наталія Шахнович

 

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy(03131) 2-20-20

  • dummy(03131) 2-20-20

  • dummy makollege@gmail.com

Студентське життя

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search