Новини Агрономічного відділення

Поради як підготувати насіння до посіву

Пророщення сприяє одержанню дружніх сходів. Після  намочування насіння  розстеліть тонким шаром на чистій ганчірці в місці, де температура підтримується на  рівні 15-220С. Висівайте, коли накільчиться 3-5 %, але лише в добре зволожений грунт.

Image

Барботування – намочування  насіння у воді, через яку постійно впродовж 18-24 год. продувається повітря або кисень. У домашніх умовах для цього можна використовувати компресори, які застосовують в акваріумах. Після барботування в акваріумах. Після барботування насіння потрібно просушити досипучості.

Image
Image

Загартування насіння теплолюбних культур пониженими температурами сприяє  підвищенню їх стійоксті до приморозків. Такі рослини раніше формують урожай. Для цього набрякле насіння тримайте 2-3 доби при температурі 1-30С.

Image
Image

Дражування - це збагачення поживними елементами. Відсортоване й протруєне насіння змочіть водним розчином коров’яку (співвідношення 1:5), процідженим через дрібне  сито; 1,5 % розчином пектинового клею. Засипайте його у циліндричну банку, наповвнену  дрібною органо-меніральною сумішшю й обертайте іі по горизонтальній осі. При цьому суміш прилипає до насіння  ущільнюється й набуває форми драже, додаючи 60 г перегною, 3 г – суперфосфату, 4 г – невелику кількість мікроелементів. Діаметр драже для насіння моркви, помідорів 3-5 мл., буряків і цибулі 5-10 мл., огірків, квасолі та кукурудзи – 10-30 мл.  Дражування можна провести  за 3-6 місяців до сівби. Воно сприяє підвищенню врожаю, таке насіння краще дає дружні сходи.

Image
Image

Олександр Микита

студент І  курсу ОС «Бакалавр»,

спеціальності «Садівництво та виноградрство»

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy(03131) 2-20-20

  • dummy(03131) 2-20-20

  • dummy makollege@gmail.com

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search